Utställning


Lagom till vår start av vårt sjätte år har vi en ny, spännande utställning av den holländska konstnären Iris van Hees. Här under berättar hon själv om hennes arbetssätt och bakgrund.
Vi ser framemot att visa Iris konst här hos oss den kommande säsongen!

”Förändring är det enda som består”

Iris van Hees, konstnär

Jag är född och uppvuxen i Nederländerna. Under åren 1985–1990 utbildade jag mig inom mode och textildesign på The Royal Academy of Art, The Hague. Sedan dess har jag varit verksam som textildesigner och konstnär i Nederländerna och Sverige. Idag bor och arbetar jag på Österlen i Södra Mellby, Studio van Hees.

Med textila material och bivax utforskar jag möjligheter för mitt konstnärliga uttryck. Att vara öppen för det oväntade och föränderliga är viktigt för mig i mitt skapande. Naturens formspråk är en oändlig inspirationskälla. Strukturer, linjer, rytm och färg speglar sig i egna erfarenheter av ljus och mörker, inre och yttre rum.  

När ett verk är färdigt lever det vidare genom betraktarens ögon och upplevelse. 

Måla med bivax eller encaustic painting

Tekniken att måla med bivax härstammar från antikens Grekland och vandrade vidare till Egypten. Det mest kända mumieporträttet är Fayum. Porträtten målades med bivax och överraskar än idag hur välbevarade de är.

Blekt bivax i form av granulat värms upp i ett vattenmantlad kärl, vaxet smälter vid 65C och blir flytande. Det flytande vaxet penslas på ett grundmaterial (tex papper, trä eller textil) och med hjälp av en gasbrännare bränner jag ytan så att den härdas. Jag tillsätter även Dammarharts till vaxet som efter bränningen gör att ytan blir hård. Beroende på vilket grundmaterial jag arbetar med, lägger jag flera lager med vitt vax. Färgen skapas genom att strö färgpigment i vaxet eller genom att rita med oljepastellkrita på vaxet. När jag bränner ytan flyter färgen ner i vaxet. På så sätt är det möjligt att lägga många lagar ovanpå varandra. Genom att försiktigt skrapa på ytan kan jag få fram flera lager av de underliggande färger som gör att det uppstår en känsla av djup i bilden och många nyanser i färgen.

Att använda bivax på textil är en okänd och outforskad kombination av material som gör mina verk unika och spännande. Ibland känns det svindlande att ha ett helt universum av möjligheter framför mig!